Monday, May 7, 2007

Väder och växtlighet

Det har varit mycket torrt i Svångemåla den här våren. Den lilla bäcken är nästan helt uttorkad och det ser allmänt torrt ut men i natt kom det lite regn. Det kändes riktigt i luften att den tvättades ren och blev som ny igen. Innan regnet kom var det stora skillnader mellan natt och dag temperaturen (från minus 3 till plus 20 C) men molnen har gjort att det blir kallare på dagarna och varmare på nätterna. De kalla nätterna har gjort att växtligheten inte riktigt exploderat utan kommer lite i taget, så som vi alla vill att våren skall vara.

Räven har fortfarande inte synts till men två harar har skuttat omkring på vägen och visat upp sig. Olika hackande fåglar bygger bo i de döda asparna och deras morse-signalerande hörs vida omkring när de kommer igång.

Granbarkborren har angripit några granar på andra sidan vägen och ägaren har huggit ner dem för att förhindra att ännu fler träd drabbas men tyvärr kan man redan se att det är minst två till som börjat dö. De nerhuggna har skapat en fin öppning ut mot öster som gör att vi får lite mer sol än vad vi haft tidigare tidigt på dagarna.

No comments: