Saturday, July 21, 2012

Cikoria part 2 ? :)

Having looked at various photos and also in real, I am getting more and more confused regarding the flower I have in my garden. It is really Cikoria  (Cichorium intybus??  Yes, the flower looks like it but it's stem does not and the flowers of the cikoria I have seen on Öland are closer to the stem and do not grow like on the one I have. The leaves are also very different, so I think the question remains... what kind of flower is it?? 

The size of the shoe is 42 to make it a bit easier to understand how tall the stem and how big the leave are.

And the answer is PARKSALLAT ! (Cicerbita macrophylla) 




4 comments:

Allan Andersson said...

Hejsan Björn!
Nu är gåtan löst. När man får se hela växten ser jag att det är en Parksallat som du fått in på tomten. Den är nära släkt med Fjälltolta och finns, oftast förvildad, lite här och där i halva Sverige. Kommer ursprungligen från Ural och Kaukasus. Den heter Cicerbita macrophylla (och den har ju onekligen stora blad som artepitetet säger)
Hälsningar!
Allan

Bear said...

Tack! Skönt att gåtan är löst. Eftersom jag frågat även på Fb så kommer jag att kopiera ditt svar dit också.

Allan Andersson said...

Vad gäller den röda vackra blomman i regnet så ser det ut som en dränkt kornvallmo, Papaver rhoeas. Har man bökat i jorden så kommer de. Varje växt kan ha 50 000 frön och de kan ligga latent i jorden för att "slå till" när rätt förutsättningar finns. Vallmoblommorna är krigsgudens blomma eftersom de minner om allt blod som spillts på slagfälten.

Bear said...

Jo den hade jag kläm på men är det en Iris Germanicum lite tidigare i bloggen och vad heter de gula blommorna som är tillsammans med hobben med parksallat? Tack på förhan som man brukar säga :)